Na verschillende incidenten waarbij militair personeel USB-sticks verloor en Defensie zelfs besloot een database voor verloren media-dragers aan te leggen, zoekt het nu de oplossing in met wachtwoord beveiligde USB-sticks. Vanaf 31 maart zijn er voor medewerkers beveiligde USB-sticks te krijgen. Daarnaast heeft het ook speciale verzegelde tassen verplicht voor het vervoeren van documenten. Vorig verloor het Ministerie van Defensie tenminste 15 USB-sticks en andere informatiedragers, waarvan er vier geheime informatie bevatte.

Alle medewerkers moeten voor het vervoer en opslaan van informatie een goedgekeurde USB-stick gebruiken. Voor 'ongerubriceerde' informatie is er de Kingston Data Traveller Secure Privacy Edition. Gaat het om geheime tot zeer geheime informatie, dan is er de Kobil MlDentity Basic. Defensie gaat straks ook controleren of personeel niet hun oude "stickies" blijft gebruiken. "De nieuwe USB-sticks doorstonden de test goed. Ze bleken binnen redelijke termijn in elk geval niet te kraken,” zegt Richard van Campenhout, beleidsmedewerker Integrale Beveiliging bij de Beveiligingsautoriteit van de Bestuursstaf tegenover de Defensiekrant.

De tassen die Defensie inzet zijn voorzien van een rood label. Mocht de tas bij na diefstal of verlies bij de rechtmatige eigenaar terugkeren, dan kan hij of zij zien of erin gesnuffeld is.

security.nl