Beste mensen,

Aangezien ik uit sommige reacties kan halen dat sommigen niet weten wat een blog is, geef ik hier een korte beschrijving.

Een weblog (of ook wel blog), is een website die regelmatig - soms meerdere keren per dag - vernieuwd wordt. Deze informatie wordt op datum weergegeven. Wie een weblog bezoekt, treft dan ook op de voorpagina de recentste bijdrage(n) aan. De auteur, ook wel blogger genoemd, biedt in feite een logboek van informatie die hij wil delen met zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog. Meestal tekst, maar soms ook andere media. Weblogs bieden hun lezers ook veelal de mogelijkheid om - al dan niet anoniem - reacties onder de berichten te plaatsen of een reactie via een Trackback-mechanisme achter te laten.

Het is het persoonlijke of juist het gespecialiseerde karakter dat weblogs interessant maakt voor bezoekers.

Veel weblogs trekken na verloop van tijd een vast publiek, - uiteenlopend van enkele tientallen tot duizenden bezoekers per dag - dat regelmatig komt kijken of er nieuws is verschenen. Bovendien lezen webloggers zelf vaak veel andere - wereldwijd verspreide - weblogs, waardoor nieuws zich via dit medium erg snel verspreidt.

In de media neemt webloggen een steeds grotere plaats in. Nederlandse bloggers zijn mensen als Adam Curry en Wim de Bie, maar ook de politici Gerrit Zalm (VVD) en Jan Marijnissen (SP) weblogs bij die druk bezocht worden en waarvan de inhoud regelmatig de media haalt. In Vlaanderen zijn onder meer de weblogs van politici als Bert Anciaux, Jurgen Verstrepen en Leo Delcroix populair.