Mededeling

Collapse
No announcement yet.

MacSweeper speelt in op angst bij Mac-gebruiker

Collapse
X
 •  
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • MacSweeper speelt in op angst bij Mac-gebruiker

  Het eerste programma dat Mac-gebruikers laat denken dat de veiligheid van hun systeem en de eigen privacy in het geding is, is op het internet verschenen. Voor Windows zijn er talloze van dit soort programma's die inspelen op de angst bij de consument dat zijn systeem besmet is. Net als bij deze software vindt ook MacSweeper altijd iets op het systeem dat een bedreiging vormt, en om dit te herstellen moet de bang gemaakte Mac-gebruiker in zijn of haar buidel tasten.

  Na installatie laat het willekeurig een popup venster zien waarin staat dat de privacy is gecompromitteerd en wederom de vraag of de gebruiker wil betalen. Dat het een zwendel betreft blijkt uit het feit dat als men de website met een PC bezoekt, de scanner mappen vindt die alleen op de Mac bestaan. De teksten op de website van ontwikkelaar "KiVVi Software" zijn gekopieerd van Symantec. Daarnaast klagen sommige Mac-gebruikers dat de software plotseling op hun systeem stond.

  Mac-gebruikers waren eind 2007 ook al het doelwit van een Trojaans paard, dat zich als een video codec voor het afspelen van filmpjes voordeed. Nog regelmatig verschijnen er varianten van deze malware. "Dit betekent niet dat de Mac van zichzelf minder veilig is. Het betekent wel dat Mac-gebruikers moeten opletten voor social engineering trucs, net zoals Windows gebruikers al jaren moeten doen", zegt Patrik Runald van het Finse F-Secure.

  KLIK HIER voor een vergroting!
  (Klik bovenstaande afbeelding aan voor een vergroting!)

  security.nl
  Last edited by EotT; 15-01-08, 16:16.


 • #2
  MacSweeper moest Mac-gebruikers bang maken

  De aanbieder van MacSweeper, het eerste "scareware programma voor de Mac dat gebruikers laat geloven dat hun privacy en veiligheid in het geding is, ontkent dat het kwade bedoelingen met de software heeft. Er zouden namelijk geen virussen, spyware of Trojaanse paarden in zijn verstopt, en daarnaast doet het bedrijf echt zijn best om goede software te ontwikkelen, zo laat het tegenover het Finse F-Secure weten.

  Het probleem zou zijn dat ontwikkelaar Kivvi Software gedwongen wordt door retail partners om Mac-gebruikers bang te maken. "We zouden ze graag verlaten. We willen niet de goede naam van de MacSweeper applicatie beschadigen." De ontwikkelaar biedt zijn excuses voor het veroorzaakte ongemak aan, en blijft volhouden dat een bruikbare applicatie is.

  security.nl

  Comment


  • #3
   'Makers MacSweeper ook achter scareware Windows'

   De makers van het dubieuze MacSweeper zijn geen beginners. Volgens Symantec heeft dezelfde groep al eerder scareware uitgebracht voor Windows.
   Eerder deze week maakte F-Secure melding van de scareware MacSweeper. De betreffende applicatie claimt dat het tegen betaling alle compromitterende bestanden op een Mac kan verwijderen. Dat klinkt wellicht aanlokkelijk, maar dat is het niet: de claim is onzin en alleen maar bedoeld om goedgelovige gebruikers geld uit de zak te kloppen.

   De ontwikkelaars van MacSweeper ontkennen dat ze kwade bedoelingen hebben. "We proberen echt om goede software te maken", schrijven ze in een reactie op het weblog van F-Secure. Overigens geven de mensen achter MacSweeper geen enkel argument om die stelling te onderbouwen.

   De vraag is of het überhaupt mogelijk is voor de makers van MacSweeper om hun straatje schoon te vegen. Volgens Symantec betreft het hier namelijk enkele oude bekenden. "Op basis van onderzoek geloven we dat deze applicatie is gelanceerd door dezelfde groep die verantwoordelijk is voor enkele andere security-gevaren", schrijft Mateusz Misiewicz op het Symantec Security Response Weblog. De overeenkomsten tussen MacSweeper en enkele vergelijkbare Windows-programma's zijn opmerkelijk, vindt de virusbestrijder.

   Misiewicz vindt het niet gek dat dubieuze figuren na Windows nu ook de Mac-gebruikers op de korrel nemen. "Gelet op de toenemende populariteit van het Mac-platform, is het niet gek malware-makers zich nu ook op de Mac-besturingssysteem richten."

   Techworld.nl
   Wie een zonnetje brengt in het leven van een ander.
   Wordt er zelf ook door verwarmd


   Comment

   Sorry, you are not authorized to view this page
   Working...
   X