Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Rusland rukt op als spamverspreider

Collapse
X
 •  
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Rusland rukt op als spamverspreider

  Azië en Europa zijn grotere spamverspreiders dan Noord-Amerika, zo concludeert Sophos in zijn 'Dirty Dozen' voor het vierde kwartaal van 2007. Rusland steekt de kop op als 'spam-supermacht'.

  Symantec kwam vorige week al tot de conclusie dat er inmiddels meer spam komt uit Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA) dan uit de Verenigde Staten. Sophos concludeert nu dat Azië met een ‘spamaandeel’ van 32,1 procent de meeste spam verstuurt. Europa volgt op een tweede plaats met 27,1 procent. Noord-Amerika wist zijn aandeel in de spamproductie terug te brengen van 32,3 procent naar 26,5 procent en zakt daarmee van de eerste naar de derde plaats.

  Overigens zegt deze verdeling nog helemaal niets over de fysieke locatie van de spammers zelf. "Een Russische spammer kan een IP-adres hebben in Indonesië en worden gehost in China", aldus Marnix van Meer, directeur Sophos Benelux. Ook de taal waarin de spam is opgesteld, zegt niet zoveel. "Het gros is nog altijd opgesteld in het Engels. We zien wel Nederlandstalige spam, maar dat is de onderkant van de markt."

  Verdeling per land

  Kijken we naar de verdeling per land, dan gaan de Verenigde Staten nog altijd fier aan kop met een aandeel van 21,3 procent. Opvallend is de stormachtige opmars van Rusland dat met een aandeel van 8,3 procent een tweede plaats op de ranglijst veroverde. In het derde kwartaal van 2007 bleef Rusland met 4,4 procent nog steken op een vierde plaats.

  “Rusland en de Amerikaanse continenten zijn samen verantwoordelijk voor bijna de helft van alle spam, Rusland produceert nu al twee keer zoveel spam als China. Het spamlandschap laat hiermee een duidelijke verschuiving zien”, aldus Van Meer. Het maakt duidelijk dat in deze regio’s veel computers onvoldoende beschermd zijn tegen hackers die deze computers dan ook veelvuldig misbruiken."

  Benelux

  Nederland daalde op de ranglijst van Sophos van positie 23 (1,0 procent) naar 29 (0,7 procent). België zag zijn ‘marktaandeel’ slinken van 0,2 procent naar 0,1 procent en tuimelde veertien plaatsen omlaag naar positie 62. Luxemburg doet het overigens netjes met een marktaandeel van 0,0 procent.

  Volgens Van Meer is de daling van Nederland een gevolg van een strengere overheid en de inspanningen van de OPTA bij het aanpakken van spammers. "Ook is er een grotere acceptatie van spamfilters en virusscanners en zijn we ook bereid daar voor te betalen." Dit in tegenstelling tot de opkomende spamlanden ‘waar wel geld is voor een pc, maar niet voor een virusscanner’.

  Rijst nog even de vraag of we met deze gegevens in het achterhoofd ons beter kunnen weren tegen spam. Volgens Van Meer niet echt. "Als je toch geen zaken met China doet, zou je ervoor kunnen kiezen om multi-byte karakters te blokkeren. Maar zoals gezegd is de meeste spam Engelstalig en te divers om er iets tegen te doen."

  Techworld.nl

  Edit: Zie ook dit nieuwsbericht, dankzij Riggs op BlueMedicine:

  Computermaffia lonkt naar uw centen
  Last edited by Toni; 11-02-08, 14:43.
  Wie een zonnetje brengt in het leven van een ander.
  Wordt er zelf ook door verwarmd


Sorry, you are not authorized to view this page
Working...
X