Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Mozilla: Internet Explorer 7 zwaarder dan Firefox 3

Collapse
X
 •  
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Mozilla: Internet Explorer 7 zwaarder dan Firefox 3

  Het geheugengebruik van Firefox 3 ligt veel lager dan dat van Internet Explorer 7, zo beweert de Mozilla Stichting. Firefox 2 kreeg veel kritiek vanwege geheugenproblemen, maar die behoren in de nieuwe versie tot het verleden. Volgens ontwikkelaar Stuart Parmenter geeft IE7 het geheugen niet vrij als de browser wordt afgesloten, terwijl dat bij Mozilla's browser wel het geval is. Met name "geheugen defragmentatie", een probleem dat ontstaat als een programma lange tijd openstaat, is in Firefox 3 aangepakt. Op Windows Vista zou Firefox 3 straks 22% minder geheugen verbruiken. Ook de cache technologie van de browser is onder handen genomen, en zorgt ervoor dat een eerder bezochte pagina nog sneller wordt geladen.

  Uit onderstaande grafiek blijkt dat de betaversie van Firefox 3 60% minder geheugen verbruikt dan Firefox 2 en aan het einde van de test 400MB meer overhoudt dan Internet Explorer 7. "Ons harde werken heeft zich uitbetaald. We zijn veel lichter dan voorgaande versies van Firefox en andere browsers. Je kunt de browser langer openhouden zonder veel geheugen te gebruiken. Extensies en uitbreidingen veroorzaken minder vaak geheugenlekken." zegt Parmenter. Mozilla gebruikt geautomatiseerde tools om geheugenlekken te vinden die door nieuwe code worden veroorzaakt.


  security.nl

  eerder op nucia.eu :
  Mozilla geeft eerste testversie Firefox 3 vrij


 • #2
  dezelfde grafiek, maar met safari erbij :

  volledig artikel : Firefox 3 pakt geheugenhonger aan (tweakers.net)

  Comment


  • #3
   Firefox 3 pakt geheugenhonger aan

   De ontwikkelaars van Firefox hebben een groot aantal optimalisaties doorgevoerd waardoor versie 3 van de browser aanzienlijk minder geheugen gebruikt dan zijn voorganger en de concurrentie. Firefox 3 verschijnt later dit voorjaar.

   Om na te gaan hoeveel geheugen gebruikt wordt door Firefox 3 bèta 4, Firefox 2.0.0.12, Internet Explorer 7, Opera 9.5 bèta en Safari 3.0.4 bèta is een uitgebreide testsuite in elkaar gezet door de Firefox-ontwikkelaars. Daarmee kan een groot aantal webpagina's al dan niet tegelijkertijd geopend, 'bekeken' en vervolgens afgesloten. Dat levert de conclusie op dat de bètaversie van Firefox 3 te allen tijde minder geheugen gebruikt dan de andere onderzochte browsers, meldt Ars Technica.

   De eindscore van Firefox 3 bèta 4 ligt aan het einde van de test rond de 90MB, terwijl tijdens de test ruwweg 200MB in gebruik is. Firefox 2.0.0.12 verbruikt ongeveer 275MB en sluit af op 230MB. De geteste Opera-versie maakt tijdens de test gebruik van iets minder dan 250MB aan geheugen en sluit daarmee ook af. Internet Explorer 7 begint op 300MB, groeit tijdens de test langzaam naar 500MB en blijft daar tot het einde hangen. Met Safari 3 en Internet Explorer 8 kon de testsuite niet volledig worden uitgevoerd omdat deze browsers er door crashtten.
   Vergelijking geheugengebruik verschillende browsers

   Om de daling in het geheugengebruik voor elkaar te krijgen, hebben de bouwers van de populaire opensourcebrowser verschillende technieken toegepast. Zo wordt geheugenfragmentatie zoveel mogelijk voorkomen en is gepoogd het aantal geheugenallocaties te verminderen. Verder is de jemalloc-allocator uit het Freebsd-project geleend om de geheugenprestaties te verbeteren.

   Een andere verbetering is de nieuwe xpcom-cycle collector, die automatisch zoekt naar objecten die nog geheugen innemen terwijl ze niet langer actief zijn. Dit heeft onder andere voordeel voor add-ons, die vanwege slechte code geheugenlekken kunnen veroorzaken. De oorzaak van de lekken kan door de cycle collector worden opgespoord en opgeruimd. Verder is het cachegedrag van Firefox 3 verbeterd en wordt de uitgepakte data van afbeeldingen niet langer in het geheugen bewaard.

   Tweakers.net


   Het rapaille dat per Przewalskipaard arriveerde bij het feeëriek gesitueerde etablissement - komma -

   "Verwar de waarheid niet met de mening van de meerderheid"

   Comment


   • #4
    Zeer goed nieuws!
    Ik hoop niet dat de stabiliteit bij het openen van veel tabbladen (20+) hieronder te leiden heeft.

    FireFox gebruikt nu wel eens honderden megabytes.


    Het rapaille dat per Przewalskipaard arriveerde bij het feeëriek gesitueerde etablissement - komma -

    "Verwar de waarheid niet met de mening van de meerderheid"

    Comment

    Sorry, you are not authorized to view this page
    Working...
    X