Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Virusscanners scoren slecht tijdens rootkit test

Collapse
X
 •  
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Virusscanners scoren slecht tijdens rootkit test

  Virusscanners scoren slecht tijdens rootkit test

  Het detecteren en verwijderen van Windows rootkits is een groot probleem voor virusscanners, zo blijkt uit een test van het Duitse AV-Test. Het testorgaan controleerde hoe goed security suites, online scanners en gespecialiseerde anti-rootkit tools de geniepige malware kunnen vinden en vernietigen. De test werd zowel op Windows XP als Vista uitgevoerd. In het geval van Windows XP laat de test pijnlijke scores zien.

  De internet security suites weten gemiddeld 66% van alle rootkits te detecteren. Beter dan de online scanners die net de 53% halen, maar veel slechter dan de gespecialiseerde tools, die 80% vinden. Verwijderen blijkt nog een veel groter probleem voor de beveiligingssoftware te zijn. De suites weten maar de helft van alle aangetroffen rootkits te verwijderen. Wie hoopt dat een online scanner uitkomst biedt komt met een score van 32% bedrogen uit. Ook het gespecialiseerde gereedschap blinkt met 66% niet uit in rootkitverwijdering. Het verwijderen zorgt daarnaast ook voor verschillende crashes en blauwe schermen. Zo werd in het geval van de Avira Rootkit Detection per ongeluk explorer.exe verwijderd.

  Vista rootkitbestendig


  PC Tools kwam vandaag met een persbericht waarin het meldt dat Vista niet immuun is voor malware. Uit onderzoek van de beveiliger zou blijken dat Vista slechts 37 procent veiliger is dan Windows XP. Windows 2000 zou met 586 unieke bedreigingen per 1000 machines zelfs nog een betere keuze zijn dan Vista, dat met 639 bedreigingen rekening moet houden. Kijken we naar rootkits, dan is Vista vele malen veiliger dan XP.

  Werden er bij de XP test 30 rootkits ingezet, in het geval van Vista werkten er slechts 6 en moesten de testers ook nog eens de User Account Control optie uitschakelen. Ook hier worden echter wisselende resultaten qua detectie en verwijdering geboekt. Uiteindelijk zijn het Panda Security, Symantec's Norton en F-Secure die alle "Vista rootkits" wisten te detecteren en verwijderen. AVG Anti-Malware weet geen enkele actieve rootkit te vinden en Microsoft's OneCare doet het met 1 gevonden en 1 verwijderde rootkit niet veel beter. De rootkits waren in dit geval actief, bij de inactieve rootkits vindt OneCare er 5.

  "De meeste AV-tools scoren nog altijd slecht op dit gebied. Zonder goede anti-rootkit features kan beveiligingssoftware de gebruiker de verkeerde indruk over de veiligheid van zijn systeem geven," aldus Andreas Marx van AV-Test.

  Security.nl
  Ben je blij met de hulp die we gegeven hebben? Jouw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld om ons werk te kunnen voortzetten. Uiteraard is dit volledig vrijblijvend en vrijwillig.
Sorry, you are not authorized to view this page
Working...
X