Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Microsoft: Windows Vista minst lekke OS van 2008

Collapse
X
 •  
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Microsoft: Windows Vista minst lekke OS van 2008

  Microsoft: Windows Vista minst lekke OS van 2008

  Windows Vista is tot nu toe veruit het minst lekke besturingssysteem van dit jaar, zo blijkt uit cijfers van Microsoft. De softwaregigant kijkt elk kwartaal naar verschenen beveiligingslekken in verschillende platformen. Net als bij voorgaande edities is Vista de concurrentie de baas en is het tevens het enige besturingssysteem dat in de eerste drie maanden van dit jaar onder de 10 lekken wist te blijven. Veel beter dan Mac OS X dat er met meer dan 80 had te maken. Ook Ubuntu, iets meer dan 50 kwetsbaarheden en Red Hat Enterprise Linux Desktop (60), scoorden beduidend hoger dan het paradepaardje van Microsoft. Alleen Windows XP wist zijn opvolger bij te benen en had in totaal 12 lekken, drie meer dan Vista.

  "Als we de tabel bekijken, zien we dat Linux distributies vaker moesten patchen dan zowel Mac OS X als Windows gebruikers, maar het eerste kwartaal was, gezien het aantal beveiligingslekken, vooral zwaar voor Mac OS X klanten," zegt Microsoft's beveiligingsgoeroe Jeff Jones. Het grote verschil tussen Windows Vista en XP wordt voornamelijk veroorzaakt doordat de overige besturingssystemen met veel meer gematigde en minder ernstige lekken te maken hebben.

  Vista niet het veiligste

  Jones benadrukt dat de analyse niet de veiligheid van de besturingssystemen in kaart brengt. Het gaat puur om het aantal beveiligingslekken en niet om aanwezige features en beveiligingsmaatregelen die de gebruiker beschermen. "Dit rapport is een analyse van het aantal lekken, waarvan sommige elementen onderdeel voor een bredere security analyse gebruikt kunnen worden."

  Hoewel de absolute veiligheid niet is te meten, zijn er volgens Jones verschillende factoren die bijdragen aan de veiligheid van een systeem of het eenvoudiger maken om het risico te beheren. "Als alles gelijk is, is het dan eenvoudiger om het risico te verkleinen op een systeem dat met 10 lekken in een jaar te maken krijgt of eentje die 100 lekken heeft? Welke heeft een grotere impact op je security team, het uitrollen van 10 updates per jaar of 100 updates per jaar?"

  security.nl


 • #2
  Windows Vista twintig procent minder lek dan XP

  Naast de vergelijking van het aantal beveiligingslekken in verschillende besturingssystemen, heeft Microsoft ook gekeken hoe het afgelopen jaar de verhouding tussen Windows XP en Vista was. Daaruit blijkt dat Vista met twintig procent minder lekken had te maken dan zijn voorganger. Gaat het om 'kritieke' en 'belangrijke' kwetsbaarheden, dan gaat het om 28%.  Windows Vista kreeg in 2007 45 beveiligingslekken te verduren, waarvoor Microsoft op tien momenten met patches kwam. Ook voor XP waren er tien patchmomenten, maar lag het aantal lekken met 56 iets hoger. De cijfers zijn afkomstig van Microsoft beveiligingsgoeroe Jeff Jones, die tevens pleit voor de voordelen van User Account Control (UAC).

  Van de 45 Vista lekken, gaven 26 een aanvaller de rechten van de ingelogde gebruiker. Dankzij UAC zou een aanvaller daardoor alleen maar standaard rechten hebben, wat de gevolgen van een aanval zou beperken. "Als verder alles hetzelfde is, zorgen minder beveiligingslekken ervoor dat het risico makkelijker is te beheren. Minder patches betekent dat er meer tijd overblijft om te besteden aan andere security projecten die het risico moeten verkleinen."

  Security.nl
  Ben je blij met de hulp die we gegeven hebben? Jouw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld om ons werk te kunnen voortzetten. Uiteraard is dit volledig vrijblijvend en vrijwillig.

  Comment

  Sorry, you are not authorized to view this page
  Working...
  X