Mededeling

Collapse
No announcement yet.

2. Welke back-up typen zijn er?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 •  
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • 2. Welke back-up typen zijn er?

  Terminologie
  Grofweg is er sprake van 4 back-uptypen: Full, Differential, Incremental en Mirror. Dit zijn engelse termen en eigenlijk worden deze nooit vertaald. Moeten ze toch vertaald worden, dan zou dit het beste zijn in: Volledig, Differentieel, Incrementeel, Spiegel.
  Full back-up
  Een Full back-up (volledige back-up) is het beginpunt voor alle andere back-ups, en bevat alle data van de bestanden en mappen die je geselecteerd hebt om te back-uppen. Omdat een full back-up alle bestanden en mappen opslaat, resulteert regelmatig back-ups maken in een snellere en simpelere herstel operatie. Denk eraan dat wanneer je andere back-up typen selecteert, het herstel wellicht langer duurt.


  In een ideal situatie zouden alle back-ups, full back-ups zijn. Dit omdat zij de meest omvattende complete back-ups zijn. Echter: de tijd die het duurt om telkens een full back-up uit te voeren is het gene wat ons hier van weerhoudt. Fulls back-ups worden meestal wekelijks of maandelijks gemaakt. Ondanks dat de snelheid en capaciteit van de back-up media steeds hoger worden, worden full back-ups vaak 's nachts gemaakt.

  Full back-ups bieden de beste oplossing in data beveiliging. Eén enkele back-up biedt de mogelijkheid om alle back-upbestanden volledig te herstellen.

  Echter: het is goed om bedacht te zijn op het grotere beveiligingsprobleem dat een full back-up met zich meebrengt. Elke full back-up bevat een volledige kopie van de data. Als de back-up media illegaal benaderd kan worden, of wordt gesloten, dan heeft de hacker of dief toegang tot een volledige kopie van alle data. Het is daarom raadzaam om een volledige back-up met een wachtwoord te beveiligen, of op zo'n manier op te slaan dat niemand hier toegang tot heeft.

  Voordelen:
  1. Herstel is het snelst.

  Nadelen:
  1. Back-up is het langzaamst.
  2. De opslagruimte is het meest (vergeleken met incremental of differential).
  Differential back-up
  Een differential back-up (differentiele back-up) bevat alle bestanden die gewijzigd zijn sinds de laatste FULL back-up. Het voordel van een differential back-up is dat het herstel sneller is dan het herstel van een incremental back-up. Het uitvoeren van de back-up is sneller dan het uitvoeren bij een full back-up.
  Niettemin is het zo, dat als de differential back-up te vaak wordt uitgevoerd, deze groter wordt dan een full back-up.


  Er is een belangrijk, maar soms verwarrend, verschil tussen een differential back-up en een incremental back-up. Waar een incremental back-up, een back-up maakt van alle bestanden sinds de laatste full back-up, differential back-up of incremental back-up, maakt een differential back-up alleen een back-up van de bestanden die gewijzigd zijn sinds de laatste full back-up.

  Het herstellen van een differential back-up is sneller dan het herstellen van een incremental back-up, omdat alleen twee back-up bestanden nodig zijn: de laatste full back-up en de laatste differential back-up.

  Backup4all gebruikt de informatie die opgeslagen is in de back-up catalogus (.bc) om te bepalen of een bestand gewijzigd is sinds de laatste back-up.

  Gebruik differential back-up als je redelijk voldoende tijd hebt om back-ups uit te voeren. Het voordeel is dat je alleen twee back-up bestanden nodig hebt om een back-up volledig te kunnen herstellen. Het nadeel is dat als je veel differential back-ups uitvoert na een full back-up, je bestanden back-upped die wel gewijzigd zijn na de full back-up, maar niet recentelijk. Op deze manier worden de bestanden meerdere malen geback-upped.

  Voordelen:
  1. Herstel is sneller dan herstel van een incremental back-up
  2. Back-up is sneller dan back-up van een full back-up
  3. De opslaggruimte is minder dan die van een full back-up

  Nadelen:
  1. Herstel is langzamer dan herstel van een full back-up
  2. Back-up is langzamer dan back-up van een incrementla back-up
  3. De opslagruimte is meer dan die van een incremental back-up

  Backup4all ondersteunt het differential back-up type en biedt een oplossing voor de sloomheid van de back-up.
  Naarmate de tijd vordert, kan een differential back-up even groot of zelfs groter worden dan een full back-up. Daarom zijn de volgende twee opties toegevoegd aan Backup4all die het mogelijk maken opnieuw een full back-up te maken, zelfs als gevraagd is om een differential.
  - Maak volledige back-up als de grootte van de ZIP file groter is dan ...% van de full back-up (50%)
  - Maak volledige back-up als de grootte van de ZIP file groter is dan ... (1 MB)
  Als het systeem ontdekt dat aan een van deze voorwaarden wordt voldaan zal een volledige back-up worden gemaakt.
  Incremental back-up
  Een incremental back-up (incrementele back-up) bevat alle bestanden die gewijzigd zijn sinds de laatste Full, Differential OF incremental back-up. Het voordeel van een incremental back-up is dat het minder tijd kost om de back-up taak te volooien. Het nadeel is dat tijdens het herstel, elke incremental back-up verwerkt moet worden, iets wat voor langere hersteltijden kan zorgen.

  Incremental back-ups zijn een veel snellere methode om data te back-uppen dan herhaaldelijk een full back-up uit te voeren. Tijdens een incremental back-up worden alleen de bestanden opgeslagen, die gewijzigd zijn sinds de laatste back-up.

  De tijd die het kost om de back-up uit te voeren is maar een fractie van de tijd die het kost om een full back-up uit te voeren. Backup4all maakt gebruik van de back-up catalogus (.bkc) om te bepalen of een bestand gewijzigd is sinds de meest recente back-up.

  Het voordeel van de snelle back-up heeft een prijs: hogere herstel tijd. Als je een incremental back-up herstelt, heb je de meest recente full back-up nodig en ALLE incremental back-up bestanden die gemaakt zijn sinds de laatste full back-up.

  Voorbeeld: als je een full back-up hebt uitgevoerd op vrijdag, en incremental back-ups op maandag, dinsdag en woensdag, en de PC crached op donderdag morgen, dan heb je alle back-up bestanden nodig: de Full back-up van vrijdag + de incremental back-up van maandag, dinsdag en woensdag.
  Ter vergelijking: Als je een differential back-up had uitgevoerd op maandag, dinsdag en woensdag, dan had het herstel op donderdag morgen alleen hoeven te bestaan uit de full back-up van vrijdag en de differential back-up van woensdag.

  Voordelen:
  1. Back-up is het snelst.
  2. De te gebruiken schijfruimte is het minst

  Nadelen:
  Herstel duurt het langst.
  Mirror back-up
  Een mirror back-up is indentiek aan een full back-up met het verschil dat bestanden niet gecomprimeerd worden in .ZIP bestanden, en niet beveiligd kunnen worden met een wachtwoord. Een mirror back-up wordt het meest gebruikt om een exacte kopie te maken van de back-up data. Het grootste voordel is dat de data direct toegangelijk is met Windows Verkenner.

  Een mirror back-up is een 1-op-1 kopie van de geselecteerde bestanden en mappen op een bepaald moment. Mirror back-up is de snelste back-up methode omdat het bestanden en mappen naar de doelbestemming kopieërt zonder enige compressie. De snelheid van de back-up heeft ook een nadeel: het verbruikt meer schijfruimte dan elke andere back-up en de back-up kan niet beveiligd worden met een wachtwoord.

  Waar andere back-up typen alle bestanden en mappen bij elke back-up samenvoegt tot één back-up bestand, behoudt een Mirror back-up de volledige structuur en individuele bestanden op de doellocatie. De doellocatie wordt een "spiegelbeeld" van de bronlocatie. Je kunt alle bestanden direct openen met de bijbehorende programma's, zonder tussenkomst van Backup4all of welk ander herstelprogramma dan ook.

  Een handige functie bij mirror back-up is Backup4all's "Fast mirror"-optie. Als deze optie is geselecteerd, zullen alleen gewijzigde bestanden sinds de laatste mirror back-up worden gekopieëerd, wat ervoor zorgt dat de back-up zeer snel wordt uitgevoerd.

  Een mirror back-up kan geen bestandsversies bijhouden. Echter: Backup4all biedt een mogelijkheid om de doellocatie aan te passen met behulp van de door de gebruiker opgegeven parameter, zodat alle back-ups onder een aparte naam worden opgeslagen. Herstel met behulp van Backup4all is alleen mogelijk vanaf de laatste mirror back-up maar alle vorige vorige back-ups blijven beschikbaar en kunnen handmatig worden benaderd.


  Voordelen:
  1. Het snelste back-uptype, zeker als de optie "Fast mirror" is ingeschakeld.
  2. Er wordt een 'snapshot' gemaakt van alle bestanden en mappen en ze blijven toegangelijk zonder tussenkomst van Backup4all.

  Nadelen:
  1. Het verbruikt meer schijfruimte dan elke andere back-up
  2. Wachtwoord beveiliging is niet mogelijk
  3. Het is niet mogelijk om verschillende bestandsversies bij te houden.
  Last edited by Eagle Creek; 19-01-08, 02:06.


  Het rapaille dat per Przewalskipaard arriveerde bij het feeëriek gesitueerde etablissement - komma -

  "Verwar de waarheid niet met de mening van de meerderheid"

 • #2
  Kort maar krachtig
  Full back-up:
  Voordelen:
  1. Herstel is het snelst.
  Nadelen:
  1. Back-up is het langzaamst.
  2. De opslagruimte is het meest (vergeleken met incremental of differential).
  Differential back-up:
  Voordelen:
  1. Herstel is sneller dan herstel van een incremental back-up
  2. Back-up is sneller dan back-up van een full back-up
  3. De opslaggruimte is minder dan die van een full back-up
  Nadelen:
  1. Herstel is langzamer dan herstel van een full back-up
  2. Back-up is langzamer dan back-up van een incrementla back-up
  3. De opslagruimte is meer dan die van een incremental back-up
  Incremental back-up:
  Voordelen:
  1. Back-up is het snelst.
  2. De te gebruiken schijfruimte is het kleinst
  Nadelen:
  Herstel duurt het langst.
  Mirror back-up:
  Voordelen:
  1. Het snelste back-up type, zeker als de optie "Fast mirror" is ingeschakeld.
  2. Er wordt een 'snapshot' gemaakt van alle bestanden en mappen en ze blijven toegangelijk zonder tussenkomst van Backup4all.
  Nadelen:
  1. Het verbruikt meer schijfruimte dan elke andere back-up
  2. Wachtwoord beveiliging is niet mogelijk
  3. Het is niet mogelijk om verschillende bestandsversies bij te houden.
  Last edited by Eagle Creek; 19-01-08, 02:07.


  Het rapaille dat per Przewalskipaard arriveerde bij het feeëriek gesitueerde etablissement - komma -

  "Verwar de waarheid niet met de mening van de meerderheid"

  Comment

  Sorry, you are not authorized to view this page
  Working...
  X