Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Uitvindster Ann Makosinsk, leeftijd 15 jaar...

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Uitvindster Ann Makosinsk, leeftijd 15 jaar...

  Zo, deze Uitvindig zal een hoop licht in de duisternis brengen...

  http://www.theloop.ca/living/life/yo...ight-invention


  Knap hoor, en pas 15 jaar oud...


 • #2
  ze wil het aan derdewereldlanden geven maar is het daar niet altijd 40 graden? dan zouden die lampen dus ook altijd aan staan

  Comment


  • #3
   De 15-jarige Ann Makosinski uit Victoria in de Canadese provincie Brits-Columbia krijgt veel aandacht voor haar holle zaklamp, die werkt op lichaamswarmte.

   Haar uitvinding leverde haar een eerste prijs op tijdens de Google Science Fair afgelopen week en er heeft zich al een bedrijf gemeld dat geïnteresseerd is in haar batterijloze zaklamp.

   De zaklamp gebruikt Peltier-elementen om warmte om te zetten in elektriciteit. Ann wil de derde wereld graag van licht voorzien. Ze kwam op het idee nadat een vriendin van haar uit de Filipijnen slechter begon te scoren op school omdat ze ’s avonds geen licht had om te studeren.

   Peltier-elementen

   “Ik weet dat er wereldwijd veel meer mensen zijn die geen licht of elektriciteit hebben,” zei ze. “Dus ik dacht: laat ik dit probleem stapje voor stapje oplossen.”

   Peltier-elementen zijn gebaseerd op het Peltier-effect en het Seebeck-effect. Het eerste effect is genoemd naar zijn ontdekker Jean Peltier. Hij ontdekte in 1834 dat wanneer er een elektrische stroom vloeit door een grensvlak tussen twee verschillende metalen, er een warmte-effect optreedt.

   Het Seebeck-effect is de directe omzetting van een temperatuurverschil in een elektrische spanning op het grensvlak tussen twee verschillende metalen of halfgeleiders. Het Seebeck-effect werd in 1821 ontdekt door Thomas Seebeck en wordt onder meer gebruikt als energiebron voor verre ruimtemissies als ruimtesonde Cassini-Huygens, de Plutosonde New Horizons en de Marslander Curiosity.

   Convectiestromen

   In dit geval wordt één kant van de zaklamp verwarmt door de palm van je hand en de andere kant afgekoeld door lucht uit de omgeving en een holle aluminium buis. Rond en door de buis ontstaan convectiestromen waardoor het Peltier-element nog verder wordt afgekoeld.


   bron Nederlandse Vertaling: Niburu...   Oorspronkelijk geplaatst door christian1122 Bekijk Berichten
   ze wil het aan derdewereldlanden geven maar is het daar niet altijd 40 graden? dan zouden die lampen dus ook altijd aan staan
   Convectiestromen

   In dit geval wordt één kant van de zaklamp verwarmt door de palm van je hand en de andere kant afgekoeld door lucht uit de omgeving en een holle aluminium buis.

   Het gaat hier om de warmte ( energie... ) van je lichaam, in dit geval de palm van je hand...

   Niet om de hitte van de Zon...

   En ja, Overdag met 40 Graden, zou verlichting een beetje nutteloos zijn...

   Comment


   • #4
    Mooi hoor!

    Het artikel verwijst ook naar een filmpje op youtube waar ze haar uitvinding toelicht. 5 milliwatt genereert de zaklamp, maar met ledjes krijg je daar dan wel nog weer licht van.

    Zo'n lampje voor op je voorhoofd zou ook nog wel wat zijn, dat is warm en dan heb je meteen je handen vrij om te lezen.

    Oorspronkelijk geplaatst door christian1122 Bekijk Berichten
    ze wil het aan derdewereldlanden geven maar is het daar niet altijd 40 graden? dan zouden die lampen dus ook altijd aan staan
    Met 40 graden gaat het niet werken, de elektriciteit wordt juist opgewekt door het temperatuurverschil van je hand en de omgeving.

    Maar s' avonds koelt het overal wel af!
    Last edited by Egeltje; 11-10-13, 15:55.

    Comment

    Working...
    X