Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Uitleg: Norton Safe Web geeft Nucia.eu beoordeling 'Let op'

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 •  
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Uitleg: Norton Safe Web geeft Nucia.eu beoordeling 'Let op'

  Uitleg: Norton Safe Web geeft Nucia.eu beoordeling 'Let op'

  1) De kwestie

  Twee Nucia-leden hebben ons erop geattendeerd dat Norton Safe Web (NSW) Nucia.eu classificeert als 'Let op'. Norton Safe Web is onder meer een onderdeel van Norton Internet Security 2009 en Norton 360 3.0. Een veilige beoordeling 'Site is veilig' wordt door NSW toegekend aan websites die geen malware hosten. NSW controleert websites onder andere op drive-bydownloads, virussen, wormen, browser hijackers en phishingpagina's. Wanneer een website veilig is wordt de classificatie 'Site is veilig' gegeven en als een website onveilig wordt bevonden, wordt de classificatie 'Frauduleuze site' gegeven. Deze websites worden ook door NSW geblokkeerd. Een derde classificatie is 'Let op' en die geeft aan dat voor die website bepaalde dreigingen bestaan maar dat die niet ernstig genoeg zijn voor de classificatie 'Frauduleuze site'. Om bovenstaande te verduidelijken zijn hieronder drie schermafbeeldingen van rapporten van NSW over drie sites weergegeven: een veilige site, een minder veilige site en een totaal onveilige site.  NSW kan op een aantal verschillende manieren geraadpleegd worden. De eerste is bij de zoekresultaten van verschillende zoekmachines als Google, Yahoo en MSN. NSW geeft dan achter een zoekresultaat een icoon weer: een groen vinkje, een geel uitroepteken of een rood kruisje. Door te klikken op het icoontje kan meer informatie worden opgevraagd. Zie onderstaande schermafbeelding.  NSW kan ook geraadpleegd worden door het te controleren webadres in te voeren op http://safeweb.norton.com/. Dan wordt het rapport van de gecontroleerde site weergegeven en wordt er uiteengezet welke dreigingen zich eventueel op de site bevinden. Zie onderstaande schermafbeelding.  Een derde manier om NWS te raadplegen is door de te controleren site te bezoeken. Dan wordt in de Norton-werkbalk het icoon dat de uitkomsten van de controlere voorstelt, weergegeven: wederom een groen vinkje, een geel uitroepteken of een rood kruisje. Door te klikken op dat icoontje kan meer informatie opgevraagd worden. Door in het informatievenster te klikken op 'Volledig rapport' wordt een nieuwe webpagina op http://safeweb.norton.com/ geopend waar het uitgebreide rapport te zien is. Zie onderstaande schermafbeelding.

  2) De verklaring

  NSW classificeert http://www.nucia.eu met .eu als 'Let op', terwijl http://www.nucia.eu met .nl als 'Site is veilig'. Nucia heeft ervoor gekozen om het .nl-domein rechtstreeks door te sturen naar het .eu-domein. Het .eu-domein is dan ook dominant aanwezig in zoekresultaten van zoekmachines. Het .eu-domein wordt als 'Let op' geclassificeerd omdat er zich 5 dreigingen zouden bevinden. Dit zijn niet allemaal false positives, valse waarschuwingen van NSW maar de resultaten moeten op de juiste manier geïnterpreteerd worden. De Norton-beoordeling is op deze pagina voor iedereen te bekijken. De beoordeling is door twee factoren tot stand gekomen: op Nucia zouden zich op drie verschillende locaties het virus Bloodhound.Exploit.6 bevinden en er zouden twee directe koppelingen (links) naar hetzelfde virus aanwezig zijn.

  Die virussen en links bevinden zich in topics die geplaatst zijn in de forumsectie HijackThis. In die secties worden logjes van het programmaatje HijackThis geplaatst. Wanneer HijackThis-logjes worden gemaakt van besmette computers, kunnen die links bevatten naar malafide pagina's. Wanneer er een URL (link) in een bericht wordt geplaatst, wordt deze vanzelf 'klikbaar' en leidt een klik op die link naar de malafide pagina. Norton Safe Web detecteert dus die malafide links in HijackThis-logjes, maar die malware is niet op Nucia zelf aanwezig. Het gaan enkel om links. De waarschuwing van NSW dat driemaal het virus Bloodhound.Exploit.6 aanwezig zou zijn, is niet correct. De waarschuwing van NSW dat tweemaal een directe koppeling naar dat virus aanwezig zou zijn, is wel correct.

  Onduidelijk is nog waarom NSW voor het .nl-domein niet waarschuwt en voor het .eu-domein wel, terwijl de inhoud van beide sites gelijk is. Wij hebben contact gezocht met Symantec, de ontwikkelaar van Norton Safe Web en hopen zo spoedig mogelijk tot een bevredigende oplossing te komen. Eventuele nieuwe informatie die relevant is voor Nucia-bezoekers en -leden zal onder dit bericht geplaatst worden. Bij eventuele vragen kun je terecht in de forumsectie Feedback, alwaar een eigen topic met een vraag aangemaakt kan worden.  3) Soortgelijke diensten en hun resultaten

  Overigens is Norton Safe Web niet de enige dienst die aangeeft of websites veilig zijn of niet. Zo bestaan ook McAfee SiteAdvisor, Trend Micro TrendProtect en Exploit Prevention Labs LinkScanner die allen Nucia als veilig beschouwen. Drie schermafbeeldingen van de classificaties van deze drie programma's worden hieronder weergegeven.

  McAfee SiteAdvisor
  SiteAdvisor kijkt onder meer naar links, pop-ups, formulieren en downloads en geeft de volgende classificatie.  Trend Micro TrendProtect
  TrendProtect kijkt niet alleen naar eventuele aanwezige malware maar ook naar eventuele phishingpagina's. De resultaten van TrendProtect worden weergegeven in de zoekresultaten na een zoekactie bij Google, MSN en Yahoo.  Exploit Prevention Labs LinkScanner
  LinkScanner kijkt onder andere naar aanwezige exploits, downloads en phishingpagina's.  Ben je blij met de hulp die we gegeven hebben? Jouw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld om ons werk te kunnen voortzetten. Uiteraard is dit volledig vrijblijvend en vrijwillig.

 • #2
  Inmiddels wordt de website van Nucia door Norton weer volledig als 'Veilig' geclassificeerd.


  Het rapaille dat per Przewalskipaard arriveerde bij het feeëriek gesitueerde etablissement - komma -

  "Verwar de waarheid niet met de mening van de meerderheid"

  Comment

  Sorry, you are not authorized to view this page
  Working...
  X