De meesten van jullie kennen EstDomains wel.
Voor degenen die het niet kennen, EstDomains is een Oost-Europese hosting-bedrijf dat zich al jaren bezighoudt met het terroriseren van internet-gebruikers door het verspreiden van nep-scanners, malware-houdende nep-codecs en andere malware-troep, alsmede het oprichten en beheren van phishing-sites, malware-verspreidende sites. En daarbij houden zich ook nog op grote schaal bezig met het verspreiden van allerhande email- en forum-spam.
Kortom ... een zeer akelig bedrijf waar velen liever vanaf zijn.

Maar is daar nu verandering in aan het komen?
Oordeel zelf.

Sinds enkele weken is er een nieuwe (of vernieuwde) afdeling aktief binnen EstDomains. Ze noemt zichzelf EstMate en het is de Abuse-afdeling van EstDomains.
Nu denk je natuurlijk, net als ik in eerste instantie, dat ook dat zo fake is als AntiVirusXP 2008, maar dat is toch net iets anders ...

Als EstMate heeft deze abuse-afdeling namelijk een lidmaatschap aangemaakt op het MalwareBytes-forum en heeft beloofd dat het elk domein zal sluiten, waarover terecht wordt geklaagd.
En zowaar heeft EstMate de laatste tijd al vele domeins gesloten.

Het lijkt er dus op dat De EstDomains-vos zowaar z'n streken verliest ..... of toch niet ....

Aan de ene kant worden op dit moment een groot aantal belangrijke (en minder belangrijke) malware- en phishing-sites gesloten. Maar aan de andere kant is het zo dat de malware en de nep-scanners niet echt verdwenen zijn .... dat bevindt zich nog steeds in de klauwen van EstDomain.
Niets zou EstDomains er dus van weerhouden om nieuwe domeinen te openen voor deze troep.
Daarbij komt dat ik nog niet overtuigd ben van EstDomains goede bedoelingen. Ik heb veel te veel het geveol dat dit allemaal een grote reclame-campagne is om in een beter daglicht te komen.

Ben ik te negatief? Misschien, maar ik hou het voorlopig nog bij het welbekende spreekwoord over de vos en z'n streken.