Vrijwel iedereen is wel bekend met de term Freeware.
Voor degenen die dat niet zijn ... Freeware is de term die op internet wordt gebruikt voor programma's die je gratis kunt downloaden en gebruiken.

Veel minder mensen zijn bekend met de term PUP.
Deze term, die enige tijd geleden door McAfee werd bedacht, is de afkorting voor 'Potential Unwanted Program' oftewel 'Mogelijk Ongewenst Programma'.

De link tussen beide termen (Freeware en PUP) is dan ook niet snel gelegd, maar zal na de volgende uitleg veel duidelijker zijn ...

Maar eerst even terug naar de term PUP of PUP's (meervoud).
PUP's zijn mogelijk (of eigenlijk beslist) ongewenste programmaatjes omdat ze, na installatie, vervelende dingen uithalen met je webbrowser ...
Zo wordt er, over het algemeen, één of meerdere toolbar(s) geïnstalleerd en, meestal, worden de start-pagina en zoek-instellingen gewijzigd zodat deze verwijzen naar de website en zoek-instellingen van de maker/verspreider van de PUP's.
Omdat het meestal moeilijk (zo niet praktisch onmogelijk) is deze wijzigingen ongedaan te maken, is de browser in feite dus gehijacked (of in goed Nederlands; gegijzeld).

... en nu vraag je je natuurlijk af hoe PUP's op je computer terecht kunnen komen ...

Het meest eerlijke antwoord hierop is ... 'Je installeert ze zelf'!
En met die uitspraak (ik hoop niet dat er nu al te veel mensen boos op me zijn ...) komen we terecht bij de link tussen Freeware en PUP's.
Want, hoewel er heel veel goede freeware te krijgen is, die je zonder enige zorg kunt downloaden en installeren, is er ook freeware (dat op zich uitstekend werkt) dat, tijdens het installeren probeert ook PUP's mee te installeren ...

... en dat doen de makers/verspreiders van de betreffende PUP's heel slim.
Ze gaan namelijk uit van de nieuwsgierigheid en het ongeduld van de gemiddelde mens.
Tijdens de installatie van het freeware-programma wordt er namelijk gevraagt of je misschien ook die 'hele handige browser-toolbar' wilt installeren ............
Het keuze-vakje voor de installatie ervan is (zogenaamd voor het gemak van degene die het freeware-programma installeerd) alvast aangezet.Doordat veel mensen, tijdens het installeren van programma's, de installatie-berichten te weinig (of helemaal geen) aandacht geven (en gewoon op de OK-knop (Continue-knop, Accept-knop enz.) blijven klikken) worden de PUP's met de toestemming van de gebruiker geinstalleerd!

Nu weet je hoe je eraan komt ... die vervelende toolbars ....

Mocht je problemen hebben met PUP's of andere malware, plaats deze dan in ons forum. We helpen je graag van die problemen af!

jahewi, 18 juni 2013
(origineel: mei 2013)