Zelf hou ik veel van de muziek van Vangelis.
Me opa speelde op zn piano altijd de nummers:
Vangelis - Chariots of Fire. En ook: Conquest of Paradise Dit vindt ik dan ook een van de mooiste nummers om naar te luisteren.
Hier wat meer info over Vangelis:

Vangelis is het pseudoniem van Evanghelos Odysseas Papathanasiou.Hij is een Griekse muzikant en multi-instrumentalist die veelal gebruik maakt van piano, keyboards en andere elektronische instrumenten.

Hij is vooral bekend van de filmmuziek Chariots of Fire uit 1981 (waarvoor hij een Oscar won), voor de muziek van de film Blade Runner, het thema voor het Wereldkampioenschap voetbal 2002 en de nummer 1-hit Conquest of Paradise, uit de film 1492: Conquest of Paradise.

Vangelis is geboren bij Volos in Griekenland. Als vierjarig kind gaf hij zijn eerste concert voor ongeveer 2000 luisteraars. Hij is grotendeels een autodidact: hij heeft bijvoorbeeld nooit muziekles gehad en is nauwelijks in staat bladmuziek te lezen of te schrijven.

Midden jaren '60 formeerde hij de groep Forminx die in Griekenland heel populair was. Vangelis richtte de progressieve rock-groep Aphrodite's Child op met onder meer Demis Roussos. In Europa scoorde de groep vele hits onder andere Rain and Tears. In 1972 ging Aphrodite's Child uit elkaar, nog vóór de release van hun laatste LP, "666".

Tijdens de Aphrodite's Child periode begon Vangelis in 1970 aan een solocarrière. In dat jaar maakte hij de filmmuziek voor Franse films. Zijn eerste echte soloalbum, Earth, kwam in 1973 uit. In 1974 werd Vangelis gevraagd om Rick Wakeman te vervangen bij de groep Yes. Deze samenwerking heeft echter nooit plaatsgevonden, en Wakeman werd vervangen door de Zwitserse toetsenist Patrick Moraz. Wel heeft Vangelis later regelmatig samengewerkt met de zanger van Yes, Jon Anderson (samen maakten ze verschillende albums onder de naam Jon & Vangelis). In 1974 vertrok Vangelis naar Londen. Hij tekende een contract bij RCA Records en begon zijn eigen studio, Nemo Studio genaamd. Albums uit deze periode waren Heaven and Hell, Beauborg, Spiral en Albedo 0.39.

Eind jaren '70 stapte Vangelis over van het RCA-label naar Polydor (thans Universal Music). Onder dit label ontstonden de eerste albums met Jon Anderson en zijn populairste album "Chariots of Fire".

In 1982 kreeg hij de Oscar voor de beste filmmuziek voor zijn werk voor Chariots of Fire. Het themanummer van deze film kwam na een jaar in de Billboard (Amerikaanse hitlijst) te hebben gestaan op nummer 1.

In 1983 werd hij genomineerd voor een Golden Globe in de categorie Best Original Score - Motion Picture voor de muziek van de film Blade Runner.

In 1995 scoorde Vangelis in Europa een grote hit met Conquest of Paradise. Het lied, dat al uit 1992 stamde, beleefde een plotselinge hype en verkocht alleen in Nederland al 100.000 exemplaren. Het is één van de grootste hits ooit.

Vangelis heeft zich in deze periode voornamelijk toegelegd op het componeren van filmmuziek. Zijn muziek voor Blade Runner van Ridley Scott, Missing, Bitter Moon van Roman Polanski en films voor de Franse documentaire maker Frédéric Rossif zijn hiervan voorbeelden. Solo-projecten in deze periode waren de albums Invisible Connections, Mask, The City en Direct. In 2004 heeft hij de muziek geschreven voor de film Alexander the Great van Oliver Stone, deze muziek is in dat jaar ook op cd verschenen.

Zelf heb ik ook een aantal albums van Vangelis:

Spiral
Direct
The City
1492: Conquest of Paradise

Zo dat was het over Vangelis.