8 april was dan het moment dat er een heel groot hoofdstuk in de geschiedenis van besturingssystemen wordt afgesloten, dat was namelijk het moment dat Windows XP werd afgeschreven door Microsoft. Vanaf deze dag zal je geen beveiligingsupdates en bugfixes voor dit besturingssysteem ontvangen. Voor iedereen is het sterk afgeraden om Windows XP na deze datum te gebruiken gezien het feit dat alle bugs en zwaktes in de beveiliging niet meer worden gerepareerd, wat het dus een wespennest maakt voor mensen die uit zijn op uw gegevens. Maar waar stappen we op over? Wordt het Windows 7 of Windows 8? En gaan we een nieuwe computer kopen? En hoe gemakkelijk is de overstap van Windows XP naar Windows 7?

Ik ga in dit artikel vooral het verschil beschrijven tussen Windows XP en de twee grote broers. Windows Vista laat ik buiten beschouwing gezien overstappen naar dit besturingssysteem ten eerste niet meer kan via Microsoft, het is namelijk niet meer in Retail verpakking te koop in Nederland. Tevens is het af te raden om over te stappen naar een besturingssysteem dat binnenkort ook afgeschreven wordt. Om precies te zijn: 11 april 2017 zal Windows Vista hetzelfde lot te wachten staan. Ook zal ik proberen te schetsen hoe de overstap ervaren zal worden en hoe het gebruik van de PC veranderd.


Ten eerste: hoeveel van ons gebruikt Windows XP nog? Dit percentage zal verrassen: in maart 2014 gebruikte nog 27,69% (bron: http://www.netmarketshare.com/operat...10&qpcustomd=0) van de computergebruikers Windows XP. Het is dus van groot belang om over te stappen naar een nieuw besturingssysteem: 28% van de computergebruikers die onnodig risico lopen is een gat in de markt voor mensen met slechte bedoelingen. Neem dus zo snel mogelijk het heft in handen en zorg ervoor dat u niet de dupe bent!

Waarom was Windows XP zo populair? De belangrijkste factor is dat het bekend is. Voor een buitengewoon lange tijd waren alle computers uitgerust met Windows XP. Tussen 2001 en 2007 waren alle computer met XP uitgerust. Ook was dit de tijd van de opmars van de thuiscomputer. Voor deze tijd stond er vaak nog op de opdrachten die kinderen mee naar huis kregen als huiswerk ‘Als je zelf geen beschikking hebt over een computer met internet, maak het dan samen met een klasgenoot die wel beschikking heeft tot het internet’. Dat was in de periode van de release van Windows Vista haast ondenkbaar, wie heeft er nou geen computer thuis?

Als we dan moeten overstappen, wat gaat het worden? Windows 7 ziet er qua opbouw nog redelijk uit als Windows XP, maar Windows 8 is de toekomst. Windows 7 moet op een gegeven moment ook afgeschreven worden, en Windows 8 zal de interface zijn die je de komende jaren zult zien van Microsoft. Wat is de betere keuze?

Ik zal de keuze niet maken, ik zal alleen de informatie geven en dan kunt u uw eigen conclusies trekken.
Windows 7 kent uiteraard nog de gewone desktop, met de bekende layout: startknop linksonderin, dat opent een bekend ogend startmenu en het klokje met de icoontjes voor bepaalde applicaties die op de achtergrond draaien rechtsonderin. Het enige dat echt anders is dan Windows XP is de taakbalk, deze is namelijk twee keer zo dik en combineert applicaties altijd. In Windows XP stond elk venster als een aparte applicatie op de taakbalk, maar als er teveel applicaties open staan dan verder alle vensters van hetzelfde soort (bijvoorbeeld alle Windows Verkenner vensters) gecombineerd in een groep. Dit is standaard van toepassing bij Windows 7, en door te klikken op de groep kan men zien wat er open staat. Het gebruik van Windows 7 lijkt daarom bijzonder veel op hoe Windows XP gebruikt werd. Het is dan ook op hetzelfde fundament gebouwd.

Windows 8 is een totaal ander verhaal. 8 kent ook nog steeds de desktopversie met het klokje en de icoontjes op de taakbalk, maar wanneer je op de startknop klikt, komt er iets opdoemen wat je absoluut niet zou verwachten. Het startmenu van Windows heeft nogal wat weg van een mobiel besturingssysteem met apps. Het idee van Microsoft is dan ook om de smartphone, tablet en desktopmarkt steeds dichter bij elkaar te brengen. Een van de grootste streven van Microsoft is alle apps voor zowel Windows Phone, als voor tablets, als voor desktops beschikbaar en functioneel te maken. Dit leidt tot een zeer integer ecosysteem als alles van Microsoft is: een Nokia Lumia (binnenkort Microsoft Lumia) smartphone, een Surface tablet en een desktopcomputer voor het grotere werk, elk in staat om hetzelfde uit te voeren omdat alle apps voor alle platforms beschikbaar is. Daar is echter nu nog te weinig van te merken om dat als goed argument te gebruiken om over te stappen. Als je nu een app koopt voor de tablet met Windows RT zal deze in 90% van de gevallen ook beschikbaar zijn voor de desktop met Windows 8.1. Windows Phone is echter nog afgescheiden van het geheel en kent uiteraard wel de integratie van de Microsoft services, zoals MyDrive, maar Whatsapp dat tussen smartphone en desktop synchroniseert is helaas nog steeds een illusie. Het zit echter in de pijpleiding, dus is dat iets dat u nou aanspreekt, is het zeker wel een goed idee om Windows 8 te overwegen.

Nog een aspect waarop Windows 8 zijn oudere broer achter zich laat, is tussentijdse updates. Als u ooit in het bezit bent geweest van een Apple product kent u misschien de updates wel die extra functionaliteit toevoegen. Waar iOS 5.0 een hele lading aan nieuwe features met zich meebracht, introduceerde Apple met iOS 5.1 nog een aantal extra features, zoals gezichtsherkenning. Niets groots, maar daarom niet minder gewaardeerd. Microsoft lijkt met Windows 8 dezelfde weg te zijn ingeslagen, en brengt ook tussentijdse updates uit die elke keer een klein beetje extra functionaliteit moet toevoegen. Met Windows 8.1 kwam bijvoorbeeld de startknop terug, verschillende groottes van de tiles (de vlakken waarmee een applicatie geopend wordt), gaf de Windows Store een update en zorgde voor de nodige aanpassingen die het gebruik vergemakkelijkten. Ook is er op korte termijn een update te verwachten die ook een variant van het klassieke startmenu terugbrengt, en wie weet wat er nog meer in het verschiet ligt.


Als je moeite hebt met overstappen, zou ik Windows 7 zeer aanraden. Qua gebruik heeft het veel weg van Windows XP en is een overstap eenvoudig te maken. Een paar dingen om rekening mee te houden zijn het niet aanwezig zijn van een ingebouwde mailclient. Gelukkig biedt Microsoft op de website de Windows Essentials aan, waarin Windows Live Mail is inbegrepen, en die is met twee eenvoudige stappen aan te passen naar de layout van Outlook Express 6. Verder is het opzetten van een thuisnetwerk met zowel Windows 7 computers als Windows XP niet eenvoudig, dus is het aan te raden om alles in één keer om te gooien naar Windows 7. Als u nog gebruik maakte van het klassieke startmenu is het even wennen, maar als u het standaard Windows XP startmenu gebruikte dan zult u geen problemen ondervinden bij overstappen naar Windows 7. Zaken als 32- of 64-bit en Aero zijn onnodige bangmakers. Bij aanschaf van een nieuwe PC zal de juiste versie (32 of 64-bit) geïnstalleerd zijn en de twee versies zijn in gebruik niet verschillend. Aero is een feature die in principe volledig genegeerd kan worden als dat niet gewenst wordt en kan eventueel ook worden uitgeschakeld.

Windows 8 is voor een overstap van Windows XP iets minder geschikt, maar misschien wel een gewenste stap. Windows 8 is het begin van een nieuwe slag voor Microsoft. Microsoft wil vanaf nu alle platforms, smartphone, tablet, laptop en desktop dichterbij elkaar brengen en uiteindelijk zelfs een volledig cross-platform ecosysteem ontwikkelen, waarbij al uw gegevens over al uw apparaten zijn gesynchroniseerd. De kans dat Microsoft dus teruggaat naar een vorm zoals u die van Windows XP gewend bent is gering en dus is het misschien goed om alvast te beginnen te oefenen met de nieuwe Windows. Windows 8 is even wennen, maar uiteindelijk is er geen ontlopen meer aan. Aan Windows 8 wennen kan een paar dagen duren, maar is het zeker waard en zo bent u op de toekomst voorbereid.
Voor een rondleiding in hoe Windows 8 werkt met de laatste updates, zie hier:
http://windows.microsoft.com/nl-nl/w...Meet81_Pos2_01