Windowsgebruikers zijn gewaarschuwd voor een malafide versie van de adwareverwijdertool AdwCleaner die via adware wordt verspreid en de oplichters achter de scam al duizenden dollars zou hebben opgeleverd. AdwCleaner is een gratis tool om adware mee te verwijderen. Op dit moment vindt er een scam plaats waarbij internetgebruikers pop-ups te zien krijgen die stellen dat de computer met adware is geïnfecteerd.

Zodra gebruikers op de waarschuwing klikken worden ze naar een website geleid die een malafide versie van AdwCleaner aanbiedt. Zodra de nepversie is geïnstalleerd wordt er een scan uitgevoerd die stelt dat de computer vol adware zit. Om de ongewenste software te verwijderen moeten gebruikers 60 dollar betalen. Vervolgens wordt de legitieme, gratis versie van AdwCleaner aangeboden, zo meldt How-To Geek.

BleepingComputer analyseerde de malafide versie en ontdekt dat die met een certificaat van "WAT Software Rotterdam" is gesigneerd. "Of dit de ontwikkelaar van de adware is of dat het certificaat is gestolen is op dit moment onbekend", aldus Bleeping Computer. Wat Software is een Nederlands bedrijf. Tegenover Security.NL laat het bedrijf weten dat het niet met de adware bekend is. Het Android- en iOS-certificaat van het bedrijf worden gebruikt voor de ontwikkeling van mobiele apps.

Door een verkeerd geconfigureerde webserver kon BleepingComputer zien hoeveel mensen op de pop-up klikten, de scan lieten uitvoeren en uiteindelijk de software kochten. Uit het overzicht op de server blijkt dat de criminelen met hun scam al duizenden dollars zouden hebben verdiend. Gebruikers wordt geadviseerd om AdwCleaner alleen via de officiële website te downloaden.

Bron: Security.nl