nternetgebruikers hebben geen kans om zich tegen de surveillance van de NSA te wapenen, zo stelt klokkenluider Bill Binney, die 37 jaar voor de Amerikaanse geheime dienst werkte. Binney waarschuwde al voor Edward Snowden, in 2011, voor de surveillancepraktijken van de NSA.

Net als Snowden vertrok Binney uiteindelijk bij de geheime dienst. Naar eigen zeggen omdat hij zag hoe technologie die bedoeld was om terroristen te bespioneren gebruikt werd om Amerikaanse burgers te monitoren. Sindsdien probeert hij de privacyschendingen door Amerikaanse inlichtingen- en opsporingsdiensten aan te pakken. Deze week deed hij een 'Ask me Anything' op de sociale nieuwssite Reddit.

Op de vraag wat mensen kunnen doen om zich op internet te beschermen en anoniem te zijn adviseert hij rooksignalen te gebruiken. "Met het budget van meer dan 10 miljard dollar per jaar dat de NSA heeft, hebben ze meer middelen om je gegevens te verzamelen dan waar je je ooit tegen kunt verdedigen", aldus de klokkenluider. Hij ziet de oplossing dan ook in wet- en regelgeving. Binney roept Amerikanen daarom op hun lokale politici te bellen en hierover te klagen. "Als je niets doet zijn we de sigaar!".

Het maakt namelijk niet of gebruikers gesloten of opensourcesoftware gebruiken. "Geen enkele software is veilig voor surveillance", claimt Binney. Verder maakt hij duidelijk dat de NSA de grote hoeveelheden data die het verzamelt niet succesvol weet te gebruiken. Analisten kunnen de continue datastroom niet aan en missen daardoor belangrijke informatie. Toch blijft de NSA met de massale opslag van gegevens doorgaan. Volgens Binney opzettelijk, omdat dit meer financiering oplevert.