Wie kent hem niet? De add-on voor de inmiddels opgedoekte Windows Live Messenger (WLM) die de chatsoftware van Microsoft uitbreidde met allerlei handige features als Event en Chat logging, auto-reply berichtjes en zelfs een contactbeheer venster waarin je kon zien of een contact jou geblokkeerd had (ook al was dat niet altijd 100% accuraat). Bijna zolang als dat MSN Messenger bestond, vulde Messenger Plus! het chatprogramma aan met tal van handige functies.MessengerPlus! zag in 2001 voor het eerst het daglicht en heeft sindsdien een enorme groei doorgemaakt. Het werd ontwikkeld door Cyril Paciullo (username ‘Patchou’) als hobbyproject, maar als gevolg van de groei kreeg hij in 2009 een overname aanbod van Yuna Software en heeft zijn project verkocht. Zoals zoveel overnames is de software sindsdien afgegleden naar een software met het als enige nut om geld uit mensen te slaan.

Sinds de overname door Yuna werd de MessengerPlus! installer gebundeld met optionele adware (ASK), die goedgepraat werd onder de welbekende leus ‘MessengerPlus! kan niet voortbestaan zonder jullie steun!’. Bij hobby projecten zit hier vaak nog waarheid achter, bij een bedrijf geloven we het al stukken minder.

MSN Messenger / Windows Live Messenger bestaat inmiddels niet meer en is opgevolgd door Skype. Ook Yuna is dit niet ontgaan en daarom brengt zij al enige tijd "MessengerPlus! for Skype" uit. Met MessengerPlus! for Skype is het onder andere mogelijk gesprekken op te nemen, beeld- en geluidseffecten toe te voegen en verschillende stijlen voor Skype te kiezen. Ook de adware van Messenger Plus! is terug te vinden in Messenger Plus! for Skype, maar deze was tot nog toe altijd handmatig te weigeren tijdens de installatie (waardoor het programma veilig te gebruiken is).

Yuna maakte het sindsdien steeds moeilijker om de adware volledig uit te schakelen bij de installatie, met als dieptepunt de release van MessengerPlus! op 10 februari 2013, waarin de adware voor het eerst verplicht werd. Er was geen mogelijkheid om MessengerPlus! te installeren zonder de adware, ondanks wat magere pogingen van leden van de community.


(afbeelding © malwareinfo.nl)

De release zorgde voor een enorme golf van kritiek op zowel MessengerPlus! als Yuna en heel het release topic op het MessengerPlus! forum liep vol (voor de geïnteresseerden, klik hier). Gelukkig voelde een Yuna medewerkster zich genoodzaakt om de release en het gezicht van Yuna nog enigszins te redden en plaatste een versie van de installer op het forum die adware-vrij was. Wanneer je dus gebruikmaakt van dit installatiebestand, kun je MessengerPlus! for Skype veilig gebruiken zonder adware.

De rust keerde terug op het forum, maar wie MessengerPlus! automatisch update of de nieuwste versie via de officiële kanalen download, wordt gewoon helaas opnieuw 'genaaid', zoals we dat wel mogen stellen. Inmiddels is er een nieuwe versie uit, maar die is niet getest, vertaald en komt wederom met verplichte adware. De hele community valt uit elkaar en het zal dan ook niet lang duren voordat MessengerPlus!, eens het razend populaire resultaat van een hobbyist, volledig uit de gratie is en nog dieper zal zinken tot niemand er meer naar omkijkt.

Hoe het echt zal aflopen met MessengerPlus!? De tijd zal het leren. Ik weet echter wel dat ik mijn MessengerPlus! niet zal updaten zolang Yuna er een zooitje van maakt en vestig zelfs mijn hoop op Microsoft om Skype uit te breiden tot wat WLM ooit was, maar dan met een mooie voice chat optie.

We shall see..
Bijgevoegde Bestanden