Click image for larger version

Name:	IMG_3248.jpg
Views:	1
Size:	525,2 KB
ID:	1118435


Mijn eerste PC, vorig jaar opgegeven voor sloop en hergebruik onderdelen.

Ik heb heel lang nagedacht waarin ik mijn eerste blogbericht op Nucia aan zou wijden.
En ik vond dat mijn eerste PC toch wel zijn memoires verdiende.
Het is ongeveer een jaar nadat hij definitief is overleden. Er zijn wat onderdelen van deze desktop nog gespaard voor hergebruik door de vriend van dochterlief. En die zullen wel ergens in en om gemonteerd zijn en een of ander ander apparaat in leven houden.

Ik kocht mijn pc in het jaar 2000, ik had er wat voor gespaard en het was nog helemaal niet zo vanzelfsprekend dat iedereen zomaar een pc kon kopen.
Ik kocht een complete set met een kast, een enorm scherm, toetsenbord en muis en een printer.
Het kostte me indertijd bijna 3000 guldens. Het was een Sky computer met een enorm beeldscherm, nog niet zo'n platte. De prestaties zullen toen wel geweldig zijn geweest, en er zat Windows Milenium op geïnstalleerd.
Ik ging er nog niet mee op het internet, het heeft na mijn aankoop nog een jaar geduurd voor ik een internet aansluiting liet installeren. Wifi en zo dat was er nog niet.

Ik had indertijd veel plezier van mijn pc, ik deed ook een cursus bedrijfsadministratie voor het midden en kleinbedrijf met daarbij ook een onderdeel computerboekhouden met diverse programma's
Van de cursus kreeg ik zo een van die eerste laptops in bruikleen, maar thuis zat ik toch het liefst op mijn pc.

Ik probeerde al zijn programma's die er op zaten te ontdekken en probeerde alles uit.
Toen eindelijk het internet er was, ging er helemaal een wereld open. Ik probeerde van alles te ontdekken, ging mailen, chatten met MSN en ik werd lid van mijn eerste forum.
Ik was net in verwachting en dat werd een forum voor zwangere vrouwen.
Het duurde niet lang of er volgde vele fora en ik schreef hier en daar van alles en ik probeerde zoveel mogelijk eruit te halen ook om dingen te leren en te weten.
En mijn pceetje liet me nooit in de steek.

En toen kwam de dag dat het zomaar kon gebeuren dat hij niet meer goed werkte. Ik morrelde hier en daar, zwager die en vriend van vriend zus, kwamen er naar kijken, de een installeerde zus de ander weer dat en ik snapte er niks van.
Daar baalde ik enorm van. Ik kon zoveel doen met het ding maar ik snapte zoveel ook niet.
Tot in 2005 het noodlot echt toesloeg. Hij kapte ermee. Er kwam een vriend van een vriend, die haalde hem open en constateerde al heel snel dat het moederbord overleden was, maar ik moest niet treuren, hij had er een ander in gezet, tijdelijk, want hij ging voor me op zoek naar een juiste als die er was dan moest ik die weer terug geven. Hij installeerde gelijk Windows 2000 want dat Windows ME gaf veel problemen. En het ging ook inderdaad beter met W2000.
Er was 1 ding, het batterijtje die de instellingen van dat ding vasthield ontbrak en als de stroom eraf ging dan moest ik iets resetten in de instellingen.
Niet moeilijk, hij schreef op welke stappen ik moest zetten en wat ik moest veranderen in de waardes etc.
Ik vond het spannend, ik deed iets in het inwendige van de pc. Ik vond dat ik door die toestand toch wel heel wat geleerd had.
In ieder geval ik kon weer computeren, en ik was blij, wilde best wel een nieuwere pc, ik zag om mij heen sneller mooier platter en noem het maar op. Maar bruintje kon dat nog niet trekken.

Ik rommelde dus gewoon door met mijn ouwe trouwe pc.
Het duurde tot het begin van 2006, toen stond die gozer van dat moederbord ineens voor mijn deur. Hij moest dat moederbord terug en hij had een ander moederbord en hij zou het fixen.
Het heeft een dag en een nacht geduurd voor alles weer in elkaar zat. En voor het ook weer werkte.
Allemaal mooie programma's had hij erop gezet en het zou allemaal gesmeerd gaan.
De pc werkte op zich ook wel prima, alleen gebeurde er rare dingen op de pc en ik voelde dat het helemaal niet goed was. Die gozer was niet te bereiken. Ik was in paniek.
Mijn dochter kwam kijken en haalde wat programma's eraf en het bleef een drama.
Met moeite kon ik toch wel het internet op en ik heb toen vragen gesteld op dat internet en zo werd me op een forum, ik weet niet meer welke, door iemand geadviseerd werd me aan te melden op het Nucia forum en daar mijn problemen uit te leggen.
Mijn helper van die tijd was Buffy. En die zei na mijn logjes te hebben bestudeerd, waar moeten we beginnen?
( ik heb mijn eerste topic nog eens opgezocht om te lezen wat een toestand dat was )
Maar hoe erg het er ook aan toe was, Buffy heeft mijn pc weer helemaal schoon gekregen en het werkte allemaal weer optimaal. Het mooie was dat ik zelf alle aanwijzingen moest opvolgen en daarbij was dat erg leerzaam. Hoewel ik er geen snars van snapte van die logs en zo, merkte ik dat ik toch wel weer wat meer begreep van hoe om te gaan met de pc. Ik voelde me minder hulpeloos. Met de programma's die geadviseerd werden kon ik toch ook al aardig het onderhoud van mijn pc zelf in handen nemen.

Maar op de helft van 2007, was daar toch de tijd om iets anders te nemen. Het werd een laptop. Een Acer, ondanks dat Acer niet het beste merk is was dat toch de keuze want er werden er 2 aangeschaft. Meteen ook een router om verbinding via Wifi tot stand te brengen. Wat een gemak.

Was de rol van mijn pc uitgespeeld?
Nee, want ik had een printer en die werkte niet op Vista en dus bleef die met de pc draaien. Uit te printen documenten gingen met een USB op de poort van de pc.
De pc wilde ook niet verbonden worden met de router, helaas. Het bleef dus meer iets van een veredelde typemachine.
Hij verhuisde met printer naar zolder, na de scheiding heb ik hem niet meegenomen.
De jongens gingen er wel eens op en dat was het.

En toen wilde mijn ex de zolder opruimen ergens in 2011 en dat ding kwam ter sprake.
Ik heb toen alles meegenomen en heb eens gekeken wat er allemaal nog mee kon.
De printer was oud, met veel zuchten en klikken kwam er een vaag belijnd printje uit.
De pc die werkte nog steeds zoals toen. Heb geprobeerd via het modem een verbinding tot stand te brengen, dat lukte niet.

Als laatste kreeg ik er een spelletje op, mijn jongste zoon vermaakte zich er mee als hij hier was. Het was een spelletje van een vogel die van steen naar steen kon springen.
Oh en hij vermaakte zich nog met paint.
Zo deed mijn bejaarde pc nog een jaartje dienst tot het eigenlijk tijd werd om het ding echt op te ruimen.
Het nam veel ruimte in beslag en dat voor wat er nog mee kon werden gedaan, was het niet echt nuttig. Mijn zoon vond het ook al snel saai worden.

Voor deze grote zware pc was geen plaats meer. Maar wat had hij een prestaties geleverd, met al zijn problemen in de tijd, toch 12 jaar dienst gedaan. Met een beetje weemoed deed ik er dan ook afstand van, alweer een jaar geleden.

Ik heb veel geleerd op mijn eerste pc en de tijden zijn alweer veel verandert.
Ook de Acer is er niet meer.
Nu is het de Toshiba en een tablet.
Mijn zoon heeft nog een laptop een Acer, niet de mijne maar die ooit van mijn oudste dochter was geweest. En hij heeft een smartphone.
Maar die oude Acer van mijn dochter, daar moet binnenkort aardig aan gewerkt worden, want hij heeft met overmoed van alles gedownload en er zit aardig wat rotzooi op.
Hij is nog maar 10 jaar maar, ik hoop dat hij nog even met dat acertje toe kan, het is een ding uit 2008, al eens voorzien van een nieuwe RAM, maar hij doet het nog steeds. Hij is vervangen met een originele Windows 7 ( er zat vista ooit op)
en ik hoop dat hij, net als ik ook ervan zal leren. Zeker een stuk sneller dan dat ik dat heb gedaan.

Ikzelf kan echt niet zonder mijn laptop en heb nu inmiddels een geweldig sterke snelle laptop en alles kan er op. Moeiteloos.

Click image for larger version

Name:	2013-07-22 14.25.03.jpg
Views:	1
Size:	121,6 KB
ID:	1118436