Mijn moeder van 73 heeft ook al een tijdje een laptop. De tweede al. Vooral onder druk van mij had ze in 2008 zich eraan gewaagd en kocht een simpele Acer. Maar die had problemen met verbinden op de wifi van de router. Bij mij thuis geen probleem, op mijn modem, maar blijkbaar is de ene wifi de andere niet en mijn moeder kocht een andere laptop, op advies van mij ongeveer dezelfde als ik een Toshiba met ruim geheugen.

Mijn dochter heeft tijdens een logeerweekend alles voor haar ingesteld, en ze ook verbonden op skype, facebook en de hele mikmak.

Weer een tijdje later heb ik bepaalde pagina's in vaste tabbladen gezet en dan vooral haar outlook( hotmail ) en nog wat sites die ze altijd bezoekt.

En er staat teamviewer op, voor noodgevallen om hulp op afstand te kunnen bieden. Ik zit toch zo'n 100 km bij haar vandaan.

Nu mijn moeder heeft heel veel plezier van haar laptopje en ze kijkt er vooral filmpjes mee van receptjes en andere dingen in haar interessegebied. Ze vind het allemaal heel leuk om op facebook foto's te zien van mijn dochters en hun kroost.
Ik ben daar niet op te vinden, foto's deel ik met haar weer in een album en dan stuur ik de link. Ze doet het best nog wel aardig, terwijl ze eigenlijk pas echt de laatste twee jaar er meer mee aan de slag is gegaan.

En als er iets is dan belt ze me op, soms gewoon met “als je even tijd hebt............”
Soms paniekerig, zoals afgelopen zaterdag.
“Help, mijn computer is helemaal mis, ik heb helemaal op iets verkeerds geklikt en mijn internet is afgemeld en ik kom er niet meer op.”
Oké, geen internet, lastig met teamviewer.
Dus ik vraag waar ze dan precies op geklikt heeft, want ze moet toch wel heel wat klikken wil ze echt haar laptop zo krijgen dat ze geen internet meer heeft.
“ik klikte op afmelden.” zei ze met trillende stem.
En ik dacht dat ze gewoon windows had afgemeld, zeg heel droog nou dan klik je toch weer op aanmelden. Dan komt alles wel weer terug.
Zegt ze weer “Dat kan niet meer, het is weg, alles is weg. Ik kan nergens aanmelden.”
Nu werd ik een beetje ongeduldig en begon te zuchten “Hoezo alles is weg, zomaar is niet alles weg, er moet toch wel iets zijn, wat heb je dan gedaan??”

Nou daar kwam het relaas.
“Ik kreeg een mail van een vriendin en ze stuurde daarbij een uitnodiging. Maar die moest ik afzeggen, ik kan misschien niet komen, of anders later. Ik moest op de uitnodiging klikken en toen heb ik de uitnodigning afgemeld. En toen waren al mijn mailtjes weg en ik vind ze niet meer terug en die pagina die jij hebt gezet die heeft geen blauwe dingetjes meer maar een vlindertje. Ik ben alles kwijt.”

Oké, dat was het dus, niks aan de hand, ze had gewoon internet. Teamviewer opgestart opnieuw aangemeld bij outlook, pagina weer vastgezet en het gewraakte mailtje bekeken.
Ja een bijlage met een uitnodiging voor een gezellige middag.
Waarin ze op afmelden had geklikt.
Ik vroeg haar waarom ze op afmelden had geklikt? Ze kreeg de bijlage niet dicht dus dacht ze dat ze daarop moest klikken.

Na geduldig uitgelegd te hebben wat ze wel moest doen de volgende keer en voor haar de mail beantwoord dat ze verstek moest laten gaan, was het probleem opgelost.

Gelijk even gekeken of alles nog up to date was en ze kan weer computeren, tot de volgende klikfout.